1 Aralık 2011 Perşembe

BEBEK TÖRENİ_Chantal Deltenre

Yayın Evi: Metis Yayınları
Basım Yılı: Ocak 2010
Sayfa Sayısı: 119

Evin içinde bir nevi fısıltılarla konuşan eşyanın ruhuna bu denli nüfuz eden bir roman uzun zamandır okumamıştım. Bebek Töreni, tadımlık denecek kadar kısa ancak okuyucusunu etkisi altına almayı becerebilen bir anlatıma sahip.

Fransa'ya göç etmiş bir Japon ailesinin kızı Keiko, Japon Dili üzerine ihtisas yapan sevgilisi Pierre'le birlikte hiç görmediği anavatanına gider. Pierre Japon kültürüne dair herşeyi sevinç ve benimsemeyle karşılayıp mutlu olurken, Keiko orada yaşadıkları süre ilerledikçe acı çekmeye başlar. Geçmişte bilmediği kökenlerine dair yaşantıların izleri, kaldıkları küçük çatı katı dairesinin her köşesinden fışkırmaktadır adeta. Balkona kurduğu küçük taş bahçesiyle bir çıkış yolu arayan genç kadın, gittikçe kendi iç dünyasına daha fazla gömülerek Pierre'den uzaklaşmaktadır..

Chantal Deltenre'nin ilk romanı olan kitap, mahiyetinin yavaş yavaş çözülmeye başladığı noktada bitiyor. Aslında başlangıç ve sonu olan bir hikayeden ziyade Keiko'nun ruhsal yolculuğundan bir kesit de diyebiliriz. Bilhassa taş bahçesi, tapınağın bahçesindeki bebek töreni, kırmızı başlıklı bebek-kurt gibi motifler bu yolculuğu anlamlandırıyor. Bebek Töreni, Japon kültürüne ait öğeleri abartıya kaçmadan kullanmasıyla da başarılı.

Arkasından atlı kovalıyormuş gibi koştururken çığlıklarıyla kulak tırmalayan günlük romanlardan sıkıldıysanız, derin ve taze bir nefes gibi bu kitabı okuyun derim.


6 yorum :

  1. Bu kitabı mutlaka okumam gerektiğini düşünüyorum ve listeme ekliyorum, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. aklımızda bulunsun,hem metis de fena yayınevi değil:)

    YanıtlaSil
  3. Eren,

    Rica ederim. Okuduktan sonra da bekliyorum görüşlerinizi.

    N. Narda,

    Aynı fikirdeyim, Metis sağlam kitaplar basıyor.

    YanıtlaSil
  4. dış dünyanın yoruculuğundan iç dünyaya , dünyalara taşınalım.... not ediyorum.. teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  5. Çok ilgimi çekti ilk fırsatta okumak istiyorum böyle taze bir nefese ihtiyacım var sanırım ellerine yüreğine sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Değişik bir kitap, zaten çabucak okunup bitiyor, seveceğini sanıyorum Deniz'cim.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.